BursaBursa HaberBursa HaberleriBursa PostasıBursa Son DakikaBursasporOsmangaziYıldırımNilüferBursa Hava Durumu
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İlan Verme Sitesi
Reklam

Türkiye’deki sinema sansürü kitap oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü arşivlerinde korunan eserler çerçevesinde hazırlanan ve Türkiye’deki sinema sansürünü …

Türkiye’deki sinema sansürü kitap oldu
BurHOST

REKLAM ALANI
31.03.2022 17:06
16
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü arşivlerinde korunan eserler çerçevesinde hazırlanan ve Türkiye’deki sinema sansürünü konu alan “Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi 1932-1988” kitabı tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü arşivlerinde korunan Sansür Karar Defterleri üzerinde yürütülen 2 yıllık titiz ve yoğun çalışma sonucunda hazırlanan “Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi 1932-1988” adlı eserin tanıtımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi binasında gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, müzik dinletisiyle devam etti. Kitap tanıtımının yanı sıra etkinlikte “Sinema ve Müzik Eserleri Belge ve Materyal Arşivi” ve “Film Arşivleri Sergisi” de ziyaretçilerini ağırladı. Sinema ve Müzik Eserleri Belge ve Materyal Arşivi’nde VHS, Beta gibi kasetlerin yanı sıra dönemin popüler teknolojik aletleri olan DVD, VCD gibi ürünler de yer aldı.

Kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, kitabın oluşum hikayesine değinerek, “Sansür uygulamalarının kayıtlarının işlendiği Sansür Karar Defterleri bundan 30 küsur yıl önce Kültür Bakanlığına intikal ediyor ve bunlar Telif Hakları Genel Müdürlüğü Arşivi’nde korunuyordu. 9 sene önce bu belgeler dijitalize edilerek yılların getireceği fiziksel aşınmaya karşı korunmuş hale geldiler. Malzemenin dijitalize edilmesi erişimi ve incelemeyi kolaylaştırıyordu, ama bu devasa birikimi baştan sona kuşatıcı bir şekilde ve hak ettiği şekilde incelemek de devasa bir iş yükü anlamına geliyordu. Söz konusu malzemenin histogramını çıkarmak gerekiyordu. Bu iş yükü ve gerekli profesyonel yardım bizi bir akademik ekiple çalışma yönüne sevk etti” ifadelerini kullandı.

Kitabın herkes tarafından ulaşılabilir olmasına özen gösterdiklerini belirten Taşkent, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Biz bu eseri belli sayıda bastık, ama biz bu kitabın herkese ulaşabilmesi için ilk günden itibaren elektronik formatını erişime açtık ve bağlantıları paylaştık. Bunu fiyatlandırmadık ya da satışa sunmadık. Çünkü bunu ticari bir meta olarak görmedik.”

REKLAM ALANI

Reklam

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Son yorumlar
    Döviz Bilgileri
    DOLAR
    33,0380
    EURO
    35,8888
    ALTIN
    2.518,65
    BIST
    10.866,27
    Gazeteler
    Süper Lig Birinci Lig İngiltere Premier Ligi İspanya La Liga Almanya Bundesliga İtalya Serie A Fransa Lig 1
    Süper Lig
    Süper Lig
    TAKIM OY AV PU
    Köşe Yazarları
    TÜMÜ